Op 5 juni 2019 bezocht basisschool De Inktvis molen ‘De Eendracht’ in Dirksland. En kregen uitleg over de werking van de molens door molenaar Arjan en mochten zelfs helpen met het verdraaien en stopzetten van de wieken.

Door de molenaar en de molengidsen Marja en George werd uitgelegd hoe belangrijk de molens vroeger geweest zijn voor het malen van graan tot meel om brood te bakken. En ook meel (veevoeder) voor dieren. Natuurlijk is uitgelegd welke soorten graan er werden gemalen.

Hiermee is de cyclus van molenbezoeken schooljaar 2018/2019 afgesloten.

Molengids Anne Marijke bezoekt De Vliedberg

De vier zorgcentra Nieuw Rijsenburgh, Ebbe en Vloed, Geldershof en De Vliedberg worden elk één keer per maand bezocht door één of meerdere natuurgidsen van IVN afdeling Goeree-Overflakkee. Zo ook op woensdag 21 februari in woonzorginstelling De Vliedberg te Ouddorp. Deze keer ging het echter niet over de natuur maar over molens. Dat krijg je als je naast natuurgids ook nog molengids bent.

In de reminiscentiekamer stond de tafel vol met molenspullen. Van het demonstratiemolentje die goed laat zien hoe alles in de molen met elkaar in verbinding staat, halmen van diverse graansoorten, potjes met graan en meel, foto’s en boeken. Genoeg om van het gebruikelijke ‘natuur-uurtje’ een heus ‘molenuurtje’ te maken.

Dat het onderwerp de bewoners raakte, bleek wel uit de gesprekken over de meegebrachte graansoorten; “is het nu haver of toch tarwe of rogge?” Zeker de heren, die in de landbouw hadden gewerkt, lieten zich niet zo maar overtuigen door de molengids. Ook de boeken met foto’s van onder andere molen De Zwaan en De Hoop brachten herinneringen terug over voormalige molenaars.

Het uurtje werd afgesloten met het eten van poffertjes. Opgewarmd op de meegebrachte poffertjesplaat en voorzien van een beetje poedersuiker werden de poffertjes met smaak opgegeten door de deelnemende bewoners. En bij vertrek hoorde ik nog heel zachtjes iemand zingen: “daar bij die molen, die mooie molen ……..”

Ik vond het een bijzondere ervaring. Mooi om te zien dat het vertellen over de molens en het laten zien van de meegebrachte materialen bij de bewoners verhalen los maakt. Zeker de moeite waard om met dit thema de andere drie centra een keer te bezoeken.

Anne Marijke Elema

 

Samen de molen in Sommelsdijk opmeten . . .

Molengidsen gezocht!

 

Molenstichting Goeree-Overflakkee is trots op haar elf molens en wil de rijke historie van deze unieke gebouwen bij een breder publiek onder de aandacht brengen. De stichting is op zoek naar mensen die het leuk vinden onze huidige groep daarbij te helpen.  Denk bijvoorbeeld aan een groep toeristen of schoolkinderen door de molen rondleiden. Of in samenwerking met de molenaar, gastheer/vrouw op de molen te zijn tijdens de Nationale molen- en gemalendag, Molendag Goeree-Overflakkee, Kijk bij de Boer of andere feestelijke activiteiten.

In samenwerking met Landschap & Erfgoed Zuid-Holland organiseert Molenstichting Goeree-Overflakkee de cursus Molengids. Tijdens twee zaterdagen leert u niet alleen veel over de geschiedenis en techniek van de molen, maar ook hoe u een groep op de molen moet rondleiden.

Bent u geïnteresseerd in ons Cultureel Erfgoed en wilt u ook anderen enthousiast maken, dan is deze cursus vast iets voor u. De cursus bestaat uit twee onderdelen. Op zaterdag 9 maart tussen 10.00 en 12.00 uur maakt u kennis met de huidige molengidsen en wordt u rondgeleid op molen “de Windvang” in Goedereede. Molenaars Wim de Vries en Frank Moerland vertellen u over het uiterlijk en de werking van de molen en de meerwaarde van ons cultureel erfgoed.
Op 16 maart tussen 10.00 en 15.00 komt het rondleiden op een molen aan bod. Het eerste deel bestaat uit theorie en na de lunch vertrekken we naar molen “de Korenbloem” waar we de opgedane kennis in praktijk gaan brengen. De cursus eindigt rond 15.00 uur.

Bij voldoende aanmelding wordt de cursus gratis aangeboden.

Voor meer informatie over de cursus of om u op te geven, kunt u contact opnemen met Wim Bosdijk van de Molenstichting Goeree-Overflakkee via post@gomolens.nl of 06-53579191.

Op 4 september 2017 zijn in Den Bommel de nieuwe wieken ‘gestoken’, dat wil zeggen aangebracht aan de molen. De officiële her-ingebruikname heeft plaatsgevonden door wethouder Gerrit de Jong op 8 september 2017.

In 2018 is ook het winkeltje met meelproducten in de molen geopend. Kijk zaterdagen eens bij molenaar Marcel. Veel meelsoorten en speciaal pannekoekenmeel kunt u voordelig aanschaffen.

 

 

 

 

Bezoek een molen

U bent weer van harte welkom op de 11 molens van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. Iedere zaterdag of wanneer de molen draait van 10.00 – 16.00 uur kunt u de molens van binnen en buiten bewonderen. De molenaar geeft u graag uitleg over zijn molen. Meer weten over molens? Kijk ook eens op de landelijke site De Hollandsche Molen:   http://www.molens.nl

Fietsen langs de molens

U kunt gebruik maken van een handig kaartje met informatie van de fietsroutes langs deze levende monumenten. Er is een nieuwe kaart beschikbaar met de locaties van de molens. Op de kaart staan ook verschillende fietsroute’s uitgetekend.Alle fietsroutes voeren langs meerdere molens en maken gebruik van het fietsroutenetwerk. U kunt kiezen uit 4 afstanden; 32, 38, 45 of 55 km.

Downloaden van de routes?

Maandag 20 maart 2016, 2e Paasdag: Gratis toeristische rondrit langs o.a. “Kijk-bij-de-Boer-locaties” en de molens van Goeree.

Zie ook de leaflet: Kijk bij de boer en de molens