Molens in de Vliedberg

Molengids Anne Marijke bezoekt De Vliedberg

De vier zorgcentra Nieuw Rijsenburgh, Ebbe en Vloed, Geldershof en De Vliedberg worden elk één keer per maand bezocht door één of meerdere natuurgidsen van IVN afdeling Goeree-Overflakkee. Zo ook op woensdag 21 februari in woonzorginstelling De Vliedberg te Ouddorp. Deze keer ging het echter niet over de natuur maar over molens. Dat krijg je als je naast natuurgids ook nog molengids bent.

In de reminiscentiekamer stond de tafel vol met molenspullen. Van het demonstratiemolentje die goed laat zien hoe alles in de molen met elkaar in verbinding staat, halmen van diverse graansoorten, potjes met graan en meel, foto’s en boeken. Genoeg om van het gebruikelijke ‘natuur-uurtje’ een heus ‘molenuurtje’ te maken.

Dat het onderwerp de bewoners raakte, bleek wel uit de gesprekken over de meegebrachte graansoorten; “is het nu haver of toch tarwe of rogge?” Zeker de heren, die in de landbouw hadden gewerkt, lieten zich niet zo maar overtuigen door de molengids. Ook de boeken met foto’s van onder andere molen De Zwaan en De Hoop brachten herinneringen terug over voormalige molenaars.

Het uurtje werd afgesloten met het eten van poffertjes. Opgewarmd op de meegebrachte poffertjesplaat en voorzien van een beetje poedersuiker werden de poffertjes met smaak opgegeten door de deelnemende bewoners. En bij vertrek hoorde ik nog heel zachtjes iemand zingen: “daar bij die molen, die mooie molen ……..”

Ik vond het een bijzondere ervaring. Mooi om te zien dat het vertellen over de molens en het laten zien van de meegebrachte materialen bij de bewoners verhalen los maakt. Zeker de moeite waard om met dit thema de andere drie centra een keer te bezoeken.

Anne Marijke Elema